Home / Некатегоризовано / Студентски живот

 

Приликом уписа на факултет и током прве године, када студенти полажу прве испите, мотивација за учењем је код већине на високом ниову. Није редак случај да нешто касније, на следећој години, студенти изгубе главни фокус и теже прихватају обавезе. Како остати мотивисан током целог периода студирања?

Иако је сваки почетак тежак, студенти су највише мотивисани у првој години факултета када се тек по први пут сусрећу са факултетским обавезама. Да ли због страха од непознатог или због жеље да оставе што бољи први утисак, мотивација за радом и спремањем испитних обавеза је на високом нивоу. Међутим, одређеном броју студената се често деси да касније изгубе жељу за учењем, да ли због тога што се нису препознали у одређеној материји за коју су се одлучили или сматрају да још увек има времена и да се студирању још не назире крај.

Спремили смо за вас пар савета о томе како да останете и увек будете мотивисани за учење:

1.    Похвалите себе

Често се дешава да студенти постану претерано самокритични јер нису успели да одраде све обавезе, нису разумели материју, нису почели са учењем на време. Покушајте да се фокусирате и на оне тренутке у којима сте били успешни, добили добру оцену и уверите себе тај успех лако можете да постигнете поново.

2.    Постављајте себи питања

Зашто је потребно да научите ову материју? Иако понекад изгледа да се учење састоји из меморисања гомиле информација, објасните себи да иако сада не изгледа тако, свака научена лекција и свако ново сазнање једног дана ће допринети томе да се покажете што бољем свету, било да је то на наставку студија, приликом запослења или у друштву пријатеља.

3.    Одредите циљеве

Са јасно одређеним циљевима све је лакше. Уколико одредите које испите желите да положите у наредном року и запишете их, тај папир ће вас увек подсећати на то да постављате себи питања, докле сам стигао/ла? Колико још тога треба да постигнем да бих остварио/ла циљ?

4.    Будите активни на предавањима

Уколико на предавању не обраћате пажњу на материју о којој професор говори, веома је велика вероватноћа да ће градиво које будете учили за испит бити незанимљиво и тешко за памћење. Покажите себи и другима да можете бити одличан слушалац и фокусирајте се на лекцију коју професор предаје на следећем предавању. На тај начин ће вам и учење бити лакше јер ће вам материја већ бити позната, а такође ћете се сетити и примера који професори наводе често уз градиво и који ће спремање испити учинити много занимљивијим и једноставнијим.

5.    Учите на грешкама

Уколико вам се десило да имате лош испитни рок или годину иза вас најгоре што можете да урадите у тим тренутцима је да се вртите у круг и незадовољни кривите себе изнова. Оно што можете да учините у тој ситуацији је да се анализирате своје поступке, увидите грешке које сте направили и кренете из почетка, са новим планом активности који сте осмисли.

6.    Напуните батерије

Можете да будете и најбољи студент на факултету, али уколико се фокусирате само на учење, постаћете кад тад исцрпљени и мотивација ће изостати. Искористите слободне тренутке да се дружите са пријатељима, породицом. Друштвени живот је такође веома битан део студентских дана и неопходан је како бисте се осећали испуњено и ван факултетских обавеза.

Преузето са: http://www.studentskizivot.com